Emocije – ograničenje i mogućnost

12 juna, 2021

Emocije – ograničenje i mogućnost

Koliki značaj dajemo emocijama? Često im dajemo veći značaj nego sebi. Čak definišemo i ograničavamo sebe, odnosno svoj identitet na određene misli, osećaje i emocije. Da li smo mi uistinu emocije koje proživljavamo? Da li je to istina? Šta je vaša istina? Šta vi znate o tome? Važno je reći da emocije nisu ni pogrešne ni ispravne. U redu je biti radostan, ljut, ljubomoran i slično. Međutim, ono što je relevantno je šta nam emocije govore. Šta se krije iza svake emocije? Koliko često se trudimo da budemo svesni onoga što kreiramo? Koje mogućnosti s emocijama imamo? Koliko se često bavite svojim emocijama? Da li se pitate čemu vam služe određene emocije?

Emocije su energija u pokretu. Sve dok se ta energija kreće i kada smo voljni da otpustimo sve emocije brzo, to je odlično za nas i naše telo. U suprotnom, kada ne želimo da otpustimo određenu emociju (ogorčenje, ljutnju, strah i slično), tada učvršćujemo/fiksiramo tu energiju u telu i ona nam otežava da nešto uradimo drugačije ili da nešto promenimo. Energija se gomila i nastaje energetska blokada, koja može izazvati bol, bolest ili bilo koju drugu vrstu neprijatnosti. Zato je neophodno da propustimo i otpustimo emocije brzo kako ne bismo naškodili sebi i svom telu. Pored toga, kada damo značaj emocijama one imaju još veći uticaj nas i dodatno fiksiramo tu energiju kao svoju realnost.

Još davno je naučno dokazano da emocije utiču na naše organe, ali i da naši organi utiču na naše emocije („U zdravom telu, zdrav duh.”). Radom na spoznaji, kontroli i otpuštanju emocija, mi unapređujemo svoje zdravlje. Radom na svom telu i zdravlju, mi omogućavamo sebi da se lepše osećamo. Telo (organi) predstavlja fizičku komponentu u ovom procesu, dok duša (emocije) predstavlja duhovnu komponentu. Kaže se da emocije predstavljaju jezik duše. Glavni posrednik između njih je životna energija, pa je rad sa životnom energijom neophodan za unapređenje kvaliteta života. Kao što vidite, emocije se vezuju za dušu i podsvest. Samim tim, emocije su zapis prošlosti.

Prošlost, podsvest i duša nas dovode do začaranog kruga (misli – izbori – ponašanja – iskustva – emocije), u kome se često vrtimo u toku života i nikako ne možemo da izađemo iz njega. Da li znate šta je u osnovi ovog kruga? Kako nastaju misli? Sada ćemo vas samo zaintrigirati, ali o tome ćemo govoriti u nekom narednom članku. Određene misli, izbori, ponašanja i iskustva iz prošlosti su nas navela da proživimo određene emocije i vežemo se za njih. Zbog te vezanosti ulazimo u začarani krug koji nas drži u zoni komfora. Postajemo zavisni od emocije koji smo proživeli.

Na primer, kockar doživljava radost zbog kockanja, stalno misli o kockanju, zatim nastavlja da se kocka kako bi opet doživeo istu emociju. Samim tim, stalno mislimo isto, biramo isto, ponašamo se isto, da bismo iskusili iste stvari i proživeli iste emocije. Tako ograničavamo sebe kreiranjem istog života iznova i iznova, odnosno ponavljanjem svoje prošlosti. Ako niste zadovoljni svojim životom i prošlošću, onda uradite nešto drugačije! Mislite, birajte i ponašajte se drugačije. Menjajte se, jer ne možemo imati drugačije rezultate ako sve radimo isto kao pre. Sve što ne menjate, to birate! Pročitajte ovo više puta.

Kada uđemo u određenu reakciju (afekat), ne možemo biti u potpunosti svesni. To znači da emocije ograničavaju našu svest, samim tim i mogućnosti koje imamo. Na primer, kada smo ljuti želimo da uđemo u sukob s drugom osobom, iako to ne kreira više ni u našem životu ni u životu druge osobe, ali tada nismo u mogućnosti da to vidimo. Nije pogrešno ni ispravno biti emotivno biće, samo treba shvatiti da nam to donosi ograničenja. Ako možemo izabrati da koristimo svoj puni potencijal beskonačnog bića, zašto bismo definisali i umanjivali sebe i svoje bivanje kroz emocije (emotivno biće – ograničeno biće)? Emocije su niži nivo bivanja. U ovoj realnosti koristimo emocije da bismo dokazali da smo biće, odnosno da dokažemo intenzitet svog bivanja. Mi smo mnogo više od toga. U potpunom bivanju radost je naša prirodna emocija. Pogledajte bebe, one su uvek smeju i radosne su. Plaču samo kada su ugrožene ili kad hoće da nam daju neku informaciju (gladne su, treba da promenimo pelenu itd.).

I šta ako ne moramo uvek prolaziti kroz dramu, stres i traumu? Da ne bismo stvarali energetske blokade, potrebno je da osvestimo informaciju koja se krije iza svake emocije. Šta ako je emocija samo informacija? Kada osvestite informaciju emocija nestaje. Informativna karakteristika emocije je zapravo mogućnost koju uvek možemo iskoristiti da bi nam život bio bolji i lakši. Na primer, neka osoba nas je slagala i mi smo ljuti, jer smo svesni laži koja je u pozadini priče. Kada osvestimo tu informaciju, ljutnja nestaje. Ili ćemo radije izabrati da budemo ljuti, tužni, patetični? Često to biramo umesto lakoće i radosti. Opet naglašavamo, to nije ni ispravno ni pogrešno, samo treba da pogledamo šta želimo, šta često radimo i osvestimo svoje izbore.

Uskoro možete očekivati uvodni webinar „Put do svesti, put do uspeha”, a nakon toga i tri nivoa radionica na kojima ćemo raditi na svim nivoima: emocionalnom, mentalnom, duhovnom i fizičkom. Prvi nivo radionica se odnosi na emocionalni nivo. Mi uzbuđeno pripremamo radionice za vas, a vi budite strpljivi i pratite buduće događaje, članke i postove.

PRATITE BLOG PUTEM E-POŠTE

Unesite potrebne informacije da biste pratili ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

NOVOSTI

Prijavite se na naš newsletter

    Jezik: